mobile-logo


Европейски връх във вдигането на тежести

Трикратен Европейски шампион по вдигане на тежести

Ангел Русев покори за трети път Европейския връх във вдигането на тежести.

Дениз Данев се класира шести, Рени Русева – девета.

Русенецът Ангел Русев покори за трети път Европейския връх и стана шампион по време на започналото вчера Европейско първенство по вдигане на тежести в столицата на Армения – Ереван. Носителят на титлите от първенствата на Стария континент в Москва (2021 г.) и Тирана (2022 г.) отново показа кой е най-добрият тежкоатлет при най-леките мъже – в категория до 55 килограма. Ангел събра общ двубой от 250 килограма в двете движения – изхвърляне и изтласкване.

Другият русенец в тази категория – Дениз Данев се класира на шесто място с двубой от 222 кг. Зад двамата състезатели по време на цялата надпревара бяха техните лични треньори – Кръстина и Радослав Атанасови, както и Иван Иванов, който се зае с отговорната задача да води родните национали на шампионата в Ереван.

Ангел Русев беше първи по заявка още преди началото на състезанието. Русенецът коментира преди да отпътува от България, че тръгва с нагласа за отличие, а мотивацията му сега е много по-голяма, след като вече е баща.

В първото движение Ангел Русев започна с успешен опит на 105 килограма, а Дениз започна с успешен на 96 килограма. Последваха два неуспешни опита на Дениз на 100 килограма, които му отредиха шесто в движението. Ангел поиска 108 килограма за втория си опит, които не успя да преодолее. Русенецът буквално се пребори с щангата в третия си опит на 109 килограма, който посвети на малкия си син. Тази тежест му осигури четвъртото място в движението.

Във второто движение – изтласкване Дениз започна с успешен опит на 120 килограма. Последва още един – на 126 килограма и неуспешен на 132 килограма. Това му отреди шестото място в движението. Ангел Русев започна с изключителна лекота движението изтласкване с успешен опит на 135 килограма. Последва още един – на 141 кг, които донесоха бурна радост в нашия щаб. Тежестта беше повече от достатъчни, както за златото в това движение, така и за златото в двубоя.

Вчера сестрата на Ангел – Рени Русева се класира на девето място в двубоя в категория до 45 килограма. Така на практика двамата станаха първите брат и сестра, които представят страната ни заедно в един шампионат. Рени събра общ двубой от 125 килограма в двете движения. За младата русенка, който също е възпитаничка на школата на Тежкоатлетически спортен клуб – Русе и треньорите Кръстина и Радослав Атанасови, това беше дебют на Европейски форум при жените.

Очаква се русенските състезатели да се приберат в България утре.

Трикратен Европейски шампион по вдигане на тежести

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *